Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκαλεί σε ανοικτή συζήτηση για τις βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα.
Πρόσκληση για εγγραφές
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα συναντηθούν με νέους και νέες για μια συζήτηση με θέμα «Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, νέοι και νέες θα εκφράσουν τις απόψεις τους, τόσο μέσω διαδικτύου όσο και με φυσική παρουσία στην εκδήλωση. Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι κάνει η ΕΕ στον τομέα αυτό, καθώς και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες.
Χαιρετισμούς και κεντρικές ομιλίες θα εκφωνήσουν η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, κα Νιόβη Ρίγκου, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης στο Υπουργείο Εργασίας κ. Ελένη Γιώτη, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας στο Υπουργείο Παιδείας κ. Γιώργος Βούτσινος καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ελλάδας κ. Αρμόδιος Δρίκος θα συμμετέχουν στην εκδήλωση ως ομιλητές.
Θα ακολουθήσουν ζωντανές υβριδικές εκδηλώσεις των περιφερειακών κέντρων Europe Direct της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου, όπου εκπρόσωποι των κέντρων θα παρέχουν πρακτικές πληροφορίες για την κάθε περιφέρεια και θα παρουσιάσουν επιτυχημένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ+.
Όσοι επιθυμείτε να παραστείτε στην εκδήλωση στην Αθήνα, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ μέχρι τις 17.00 στις 18/11/2022.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ..
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω ζωντανής μετάδοσης χωρίς εγγραφή στο:
-FB: https://www.facebook.com/EURepresentationGreece ή
-YouTube: https://www.youtube.com/EURepresentationGR
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, 11.00, Impact Hub Athens – Αίθουσα ‘Hub Deck’, Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα
ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Πανεπιστήμιο Αιγαίου Λόφος Πανεπιστημίου Κτίριο Περιβάλλοντος Ισόγειο, Γραφείο 1Α, 81100 Μυτιλήνη
ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ 5, 691 00, Κομοτηνή.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Δυτικης Μακεδονιας, Λεωφόρος 7ης Νοεμβρίου 9, 53100, Φλώρινα
ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Ζώη Καπλάνη 10, 454 44, Ιωάννινα
Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ
Σύμφωνα με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεθούν στο επίκεντρο οι ανάγκες και οι ιδέες των νέων. Ο διάλογος αυτός ενισχύει τη φωνή των νέων όσον αφορά τις εμπειρίες και τις προσδοκίες τους σε θέματα που σχετίζονται με τη μάθηση και την απασχόληση.
- Στο πλαίσιο των ενισχυμένων εγγυήσεων για τη νεολαία, η Ελλάδα και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι προσφέρονται θέσεις εργασίας καλής ποιότητας, συνεχής εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση σε όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που μένουν άνεργοι ή αποχωρούν από το εκπαιδευτικό σύστημα.
- Η ΕΕ προωθεί πολιτικές που παρέχουν στους πολίτες τις απαιτούμενες επαγγελματικές δεξιότητες για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η Επιτροπή πρότεινε να ανακηρυχθεί το 2023 Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στη διά βίου μάθηση και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποκτήσουν τις δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες.
Διατίθεται σημαντική ενωσιακή χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για τη στήριξη των επενδύσεων των κρατών μελών στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+), με προϋπολογισμό άνω των 99 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αποτελεί το κύριο μέσο της ΕΕ για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις των κρατών μελών, μεταξύ άλλων στον τομέα των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας. Στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, περίπου το 17% των δαπανών προορίζεται για την «απασχόληση και τις δεξιότητες»